Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság
Gyengénlátóknak

Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv szerinti eljárásrend (előzetes vízigény bejelentés)

2023.02.23

2021. év folyamán elkészült a Vízkészlet-gazdálkodási Térségi Terv felülvizsgálata a Nyírség déli rész és Hajdúság víztestek (VKGTT2) TIVIZIG területére eső részére.


Működési területünket érintő felszín alatti víztestekre (sp2.6.1, p2.6.1) vízkivételi kontingensek kerültek bevezetésre. Az érintett területek, vonatkozó mennyiségek és a vagyonkezelői hozzájárulás megszerzésének feltételeiről a VKGTT2 TIVIZIG területére vonatkozó dokumentációjában (VKGTT_TIVIZIG_vegleges.pdf) találhatók információk.

A dokumentáció letölthető a FETIVIZIG honlapjáról:

https://owncloud.fetivizig.hu/index.php/s/TMu7qlm7UtCR6pX

Az előzetes vízigény bejelentés során igazgatóságunk tájékoztatást ad a szabad kontingens rendelkezésre állásáról.

A rendelkezésre álló kontingens meghatározásához az alábbi információk szükségesek:

‒ Kút becsült koordinátája, talpmélysége, szűrőzése;
‒ Igényelt éves és napi vízmennyiség;
‒ Vízhasználat ismertetése;
‒ Öntözésnél öntözött terület nagysága, öntözött növénykultúra, öntözési mód;

Amennyiben az elbírálás pozitív eredménnyel zárul (amely csupán a vízkészlet rendelkezésre állásáról és engedélyezhetőségéről nyújt tájékoztatást, nem pedig vagyonkezelői hozzájárulásról), az egyben 3 hónapos vízmennyiség lekötést is jelent a kérelmező részére, mely lejártának pontos dátumáról az elbírálásból értesül.
Amennyiben az igény bizonyos feltételeknek/korlátoknak nem felel meg, javaslatot adunk a további lehetőségekre, megadva a további tervezési szempontokat.

A vízigény bejelentést az alábbi e-mail címen teheti meg:

titkarsag@tivizig.hu


Fogalomtár
A vízügyi ágazat számtalan szakkifejezést használ. Ezekhez a szélesebb nyilvánosságnak szánt közleményeink és az igazgatósági honlap esetében is ragaszkodnunk kell. Az itt látható fogalomtárat annak érdekében állítottuk össze, hogy a szakmán kívüli érdeklődők számára is érthetővé tegyük a szakkifejezéseket.